Alt du trenger å vite om periodisk kjøretøykontroll
Vi får mange spørsmål om periodisk kjøretøykontroll (PKK), populært kalt EU-kontroll. Hensikten med en PKK er å gi en tryggere og mer miljøvennlig bilpark. Her tar vi for oss de viktigste reglene som gjelder personbiler og varebiler opptil 7500 kg tillatt totalvekt.
Hvilke biler skal kontrolleres?
Personbiler og varebiler må inn 4 år etter nyregistrering og deretter hvert andre år. For å finne ut når din bil sist hadde PKK eller når fristen for neste PKK er, så er det enklest å sjekke her:
Husk at fristen er endelig. Det er bileier selv som må beregne nok tid til å få gjennomført hovedkontrollen og få utført en eventuell etterkontroll ved mangler.
Hva er en etterkontroll?
Hvis det oppdages feil eller mangler i en PKK, så må dette først rettes opp og deretter må bilen inn til en etterkontroll. Dette kan gjøres hos alle verksteder som er godkjent for å ta en etterkontroll.
Hos oss så er etterkontrollen gratis, så lenge reparasjonen etter PKK blir gjort hos oss.
Hva er 1-, 2- og 3-er mangler på en PKK?

Mangler med kode 1:
Eksempler på mangler med merknad 1 er at det ikke er refleksvest eller varseltrekant i bilen.
Skal utbedres, men man må ikke ha bilen på etterkontroll.
Mangler med kode 2
Eksempler på mangler med kode 2 er steinsprut i synsfeltet på frontruten eller et defekt bilbelte. Du må selv vurdere om kjøretøyet er forsvarlig å bruke frem til manglene er rettet og kjøretøyet er godkjent i en etterkontroll.
Mangler med kode 3
Eksempler på mangler med kode 3 er trafikkfarlige feil på bremser eller styring. Da har kjøretøyet bruksforbud, og du kan ikke bruke det før manglene er rettet og godkjent på etterkontroll.
Hva gjør jeg hvis bilen får en mangel?
Dersom du har vært på EU-kontroll og fått mangler med kode 2 eller 3 er ikke kjøretøyet godkjent.
Manglene må nå utbedres innen to måneder eller opprinnelig kontrollfrist.
Etter at manglene er utbedret må bilen ettergodkjennes av et godkjent verksted.
Hvor kan jeg ta PKK?
Du kan ta PKK hos alle bilverksteder som har denne godkjenningen. Tungen Bil er godkjent for å ta PKK på alle merker. En liste over godkjente verksteder finnes hos Statens Vegvesen sine hjemmesider.
Her kan du bestille verkstedtime hos oss:
Hos Tungen Bil – Kvam tar vi i tillegg PKK på kjøretøy med opptil 7500 kg tillatt totalvekt med hydraulisk brems.
Hvor mye koster en PKK?
Dette vil variere hos forskjellige verksteder, men vi har følgende priser (inkl mva):
PKK: kr 1095,-
Etterkontroll: kr 495,- (gratis hvis feil og mangler rettes hos oss)
PKK tatt sammen med service: kr 548,- (50 % rabatt)
Hva er forskjellen på PKK og service?
Dette kan virke forvirrende og mange blander sammen disse tjenestene. En PKK er en lovpålagt kontroll av bilen som består av to deler, trafikksikkerhet og miljø (støy og avgasser). Det er viktig å merke seg at dette er en kontroll som tar for seg bilens status på kontrolldagen. Det vil med andre ord si at hvis for eksempel bremseklossene er godkjent ved PKK, så kan de være under minstemål 4 uker etterpå.
En PKK må ikke forveksles med en tilstandsrapport.
En service er et regelmessig vedlikehold, ofte basert på fabrikkens anbefalinger. Omfanget av en service vil variere, men spenner seg fra et enkelt oljeskift helt til en omfattende full service med utskifting av en rekke filter, væsker og andre vedlikeholdsdeler. En god tommelfingerregel er at hvis du følger fabrikkens anbefalinger for service så får du som regel et mer problemfritt bilhold og bedre annenhåndsverdi på bilen.
Hva med veteranbiler?
Såkalte bevaringsverdige kjøretøy som er 30 år eller eldre og som er kontrollert og godkjent i det året kjøretøyet fylte 30 år, skal kontrolleres hvert 5. år. Bevaringsverdige kjøretøy som er 50 år eller eldre og som er kontrollert og godkjent i det året kjøretøyet fylte 50 år, blir fritatt for EU kontroll. For at en bil skal komme inn under denne ordningen må det være registrert som bevaringsverdig, og får da en påskrift i vognkortet som begrenser både bruken og eventuelle endringer av kjøretøyet.